ΙΣΤΟΡΙΑ

  • Natural Sharpening Stones History slide image 1
  • Natural Sharpening Stones History slide image 2
  • Natural Sharpening Stones History slide image 3
  • Χάρτης Της Κρήτης Του 1868
  • Χάρτης Της Κρήτης Του 1793

Πρόκειται για μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε την δραστηριότητα της με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης το 1898. Ιδρυτής ο Ευάγγελος Γεωργίου Περάκης γεννημένος στην περιοχή εξόρυξης του πυριτόλιθου την Ελούντα Λασιθίου που αποτελεί σήμερα διαμέρισμα του Δήμου Αγίου Νικολάου. Σπουδαγμένος στο Φανάρι και μιλώντας ξένες γλώσσες αναζήτησε μια καλύτερη τύχη στην μεγάλη πόλη …. Το Ηράκλειο Κρήτης.

Ο οίκος Ευάγγελος Περάκης ήταν μια κλασσική εμπορική επιχείρηση εισαγωγών – εξαγωγών που εισήγαγε βασικά είδη διατροφής της εποχής (Ρύζι, Αλεύρι, Μακαρόνια, εσπεριδοειδή, κ.λ.π. ενώ εξήγαγε τα 2 βασικά προιόντα της περιοχής της Ελούντας: To Χαρούπι και το Ακόνι (Πυριτόλιθος). Τον διαδέχτηκε ο γιός του που δημιούργησε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα την εργοστασιακή υποδομή επεξεργασίας του πυριτολίθου μέχρι την τελική του μορφή.

Σήμερα, ο εγγονός του ιδρυτή, μέσω της εταρίας Ι.Περάκης & Σια Ο.Ε που δημιούργησε, συνεχίζει την μεγάλη υπέρ αιωνόβια οικογενειακή παράδοση εξόρυξης, επεξεργασίας και διανομής των ακονολίθων στην Ελληνική αγορά και κυρίως στο εξωτερικό.